maxillofacial surgery
29.07.2020

ÇENE CERRAHİSİ

Çene cerrahlarının başlıca uğraş alanları şunlardır :

GÖMÜK 20 YAŞ DİŞLERİAğzımızda en son süren ve çenelerin en sonunda yer alan dişler yirmi yaş dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda (17-24) sürdükleri için bu isimle veya akıl dişi olarak da adlandırılırlar. Bazı kişilerde de doğuştan hiç yirmi yaş dişi oluşmamış olabilir. Dolayısıyla bu kişilerde yirmi yaş dişleri hiçbir zaman sürmez. Ancak bazen bu dişler oluştukları halde çeşitli nedenlerden dolayı süremeyebilirler. Çenede yer olmaması veya çeşitli nedenlerle yirmi yaş dişlerini çekmek veya operasyon ile almak gerekebilir. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokuları zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Ama genellikle gömük kalırlar. Bu dişler çoğunlukla aşağıdaki belirtilere neden olurlar. 1-Ağrı 2-Kulak ve çene bölgesine yansıyan ağrı 3-Ağız açmada kısıtlılık 4-Yarım sürmüş dişlerde enfeksiyon ve ağız kokusu Çeşitle ilaçlar ile bu belirtileri ortadan kaldırmak mümkündür ancak çoğunlukla bu şikayetler ilaç kullandıktan belli süreler sonra tekrar oluşabilir. Yirmi yaş dişleri, ağızda bazen tamamen, bazen de kısmen görünebilir. Ağrıya kötü bir tat ve ağız kokusu eşlik edebilir. Bu dişlerin sürmesi genellikle oldukça ağrılı olur ve tamamen sürmeleri uzun zaman alır. Ağrı kesiciler ve gargara ile genelde problem kontrol altına alınabilir. Her zaman problemli olurlar diye bir şart yoktur, fakat sıklıkla şişlik,hassasiyet,ağrı, ağız açılımında kısıtlılık, kötü ağız kokusuna neden olurlar. Yirmi yaş dişlerinin çekim nedenleri : 1-Ağrı 2-Enfeksiyon 3-Çürük 4-Ağız kokusu 5-Bu dişle ilgili kistler 6-Tümör 7-Çevre dokulara zarar vermesi(önündeki dişi çürütmesi) 8-Ortodontik nedenler İşlem esnasında olabilecek komplikasyonlar nederdir ? Normal bir çekimde olabilecek kanama, ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Yüzde ödem (şişlik) gelişebilir.Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinirde hasar oluşabilir. Vakaların % 5-10 unda birkaç günlük % l de birkaç haftalık bir hissizlik olabilir. Çok ender de olsa bazen bu hissizlik kalıcı da olabilir.

ÇENE TÜMÖRLERİ VE KİSTLERİ: Çenelerde kaynağını diş veya diş destek dokularından alan çeşitli tümörler ve kistler görülmektedir. Bu hastalıkların tanısı için belgeden küçük bir parça alınarak patalojik inceleme yapılır ve tanı konur. Buna göre hastalığın tedavisi yapılmaktadır. Çenelerdeki kistler çoğu kez diş kaynaklıdır. Diş kökü etrafında oluşabilen bu kistler tedavi edilmezlerse büyük boyutlara ulaşabilir ve çene kemiğinde erimelere neden olabilirler. Çenelerde oluşan bu tümör ve kistlerin kesin tedavisi cerrahi yani ameliyattır.

APİKAL REZEKSİYON Modern diş hekimliğinin temel amacı, diş, kayıplarını engellemektir. Diş hekimleri, doğal dişleri ağızda tutmak için ellerinden gelen çabayı göstermektedirler. Çünkü ; tek bir dişin kaybı bile genel diş sağlığı ve görünümünde olumsuz değişikliklere neden olmaktadır. Bu nedenle dişlerin kök uçlarında oluşan iltihabi dokular, kistler ağız içerisinden yapılan bu ameliyat yöntemi ile tedavi edilebilmekte, işlem sonrasında dişin enfekte olan kök uçunun kesilip çıkarılması ile dişlerin ağız içerisindeki normal fonksiyonlarına devam etmeleri sağlanmaktadır.

Bunlardan başka ; ALT ÇENE EKLEMİ (TME-TEMPOROMANDIBULAR EKLEM) RAHATSIZLIKLARI TME HASTALIKLARININ TEDAVİSİ (Tempora Mandibüler Eklem) ÇENE KIRIKLARI Gibi konularla ilgilenir